Μύκητες των νυχιών

Μύκητες των νυχιών

Οι άνθρωποι πολλές φορές μπερδεύουν οποιοδήποτε πρόβλημα δημιουργηθεί στα νύχια τους για μυκητιασικές λοιμώξεις. Οι μύκητες των νυχιών είναι μεταδοτικοί, δηλαδή μπορεί να κολλήσετε από κάποιον όμως μπορεί να είναι και αποτέλεσμα κακής υγιεινής στην περιοχή των ποδιών.

Στην πραγματικότητα περίπου το 10% όλων των ενηλίκων στις δυτικές χώρες πάσχουν από μυκητιασική λοίμωξη στα νύχια. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 20% στους ενήλικες άνω των 60 ετών. Επίσης είναι πολύ πιο πιθανό να μολυνθείτε με μύκητες στα νύχια των ποδιών από ότι στα νύχια των χεριών.

Στην πραγματικότητα τα προβλήματα των νυχιών μπορεί να προκληθούν από μια ποικιλία μολύνσεων και όχι μόνο από μύκητες. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να αλλάξει η εμφάνιση των νυχιών σας.

Έχω μύκητες στα νύχια ή κάτι άλλο;

Ακολουθούν κάποιες συνθήκες που συνήθως οι άνθρωποι μπερδεύουν για μύκητες:

Λευκές γραμμές και αυλακώσεις στην επιφάνεια των νυχιών

Είναι κάτι πολύ κοινό και απόλυτα φυσιολογικό στην επιφάνεια των νυχιών. Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης μπορεί να επιδεινωθούν. Ένα μεγάλο αυλάκι στο κέντρο του νυχιού σας προκαλείται αν δαγκώνετε τα νύχια σας. Επίσης είναι ένα κοινό σύμπτωμα σε άτομα που κάνουν χημειοθεραπείες.

Τα νύχια της σέλας

Όσο μεγαλώνουμε τα νύχια γίνονται εύθραυστα και βγάζουν εξογκώματα ή μπορεί τα νύχια να σπάνε προς το τέλος τους και γίνονται ευδιάκριτες οι στρώσεις. Για να αποφύγετε αυτήν την κατάσταση προσπαθήστε να μην μουλιάζετε τα νύχια σας σε νερό.

Πιο λευκή ή πιο κίτρινη απόχρωση των νυχιών

Αυτό συνήθως οφείλεται από την ονυχόλυση -το διαχωρισμό δηλαδή του νυχιού από τη βάση του -. Η θεραπεία για αυτή τη κατάσταση είναι να κόψετε το νύχι πολύ κοντό και να θέλετε να το βάψετε για να μην φαίνεται η αλλαγή του χρώματος. Σε περίπου 2 με 3 μήνες λογικά θα αποχωρήσει. Η επίμονη ονυχόλυση που δεν φεύγει για μεγάλο χρονικό διάστημα κάνει τα νύχια σας επιρρεπή σε μυκητιασικές λοιμώξεις.

Κόκκινα ή μαύρα νύχια

Συνήθως οφείλονται σε κάποιο αιμάτωμα ή την παρουσία αίματος κάτω από την επιφάνεια του νυχιού. Ένα τραύμα στο νύχι (όπως π.χ. αν χτυπήστε το χέρι σας με ένα σφυρί) είναι συνήθως η αιτία. Το μαύρο αυτό σημάδι θα φύγει όσο το νύχι σας μεγαλώνει και κατεβαίνει προς τα κάτω.

Αν παρατηρήσετε κάποιο μαύρο σημάδι κάτω από την επιφάνεια του νυχιού που όμως δεν έχει προκληθεί από κάποιον τραυματισμό καλό θα ήταν να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο ή έναν ποδίατρο για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι μελάνωμα. Πιθανόν να χρειαστεί να κάνετε μια βιοψία.

Πράσινα νύχια

Μπορεί να προκληθούν από βακτήρια Ψευδομονάδες τα οποία αναπτύσσονται κάτω από το νύχι που έχει μερικώς διαχωριστεί από τη βάση του. Αυτή η λοίμωξή μπορεί να προκαλέσει και πολύ δυσάρεστη οσμή των νυχιών.

Σαν θεραπεία κόψτε το νύχι κάθε 4 εβδομάδες και γυαλίστε το με την κατάλληλη λίμα. Συνίσταται να μην βυθίζετε το νύχι σε νερό και να το στεγνώνετε πολύ καλά κάθε φορά που θα βραχεί. Αν δεν αποχωρήσει σε διάστημα 3 μηνών θα πρέπει να πάτε στο γιατρό σας.

Νύχια με λάκκους

Μπορεί να σχετίζονται με τη ψωρίαση ή άλλα δερματικά προβλήματα που επηρεάζουν τη μήτρα των νυχιών και τη περιοχή κάτω και πάνω από τα νύχια. Τα ψωριασικά νύχια μπορούν επίσης να είναι μαύρα.

Οίδημα και ερυθρότητα του δέρματος γύρω από το νύχι

Αυτή η λοίμωξη του δέρματος κάτω από το νύχι ονομάζεται παρρονυχία. Εάν η μόλυνση είναι οξεία- δηλαδή εξαπλωθεί γρήγορα- συνήθως οφείλεται σε βακτήρια. Μπορεί να υπάρξει κάποιο καλό αποτέλεσμα αν κάνετε ζεστά λουτρά όμως το πιο πιθανό είναι να χρειαστείτε κάποια ιατρική συμβουλή. Εάν η λοίμωξη είναι αρκετά σοβαρή ίσως να χρειαστείτε κάποια θεραπεία με αντιβιοτικά.

Χρόνιος τραυματισμός των νυχιών

Διάφορες αθλητικές δραστηριότητες όπως το kickboxingκαι άλλες που απαιτούν μεγάλη χρήση των χεριών και των ποδιών μπορεί λόγω των συνεχόμενων χτυπημάτων να προκαλέσουν κάποια μόνιμη βλάβη στη ρίζα του νυχιού. Τα πολύ σφιχτά παπούτσια μπορούν επίσης να προκαλέσουν κάποια μόνιμη βλάβη στα νύχια σας. Πολλές φορές αυτές οι βλάβες μπορεί να εξηγηθούν λανθασμένη σαν μύκητες των νυχιών.

Τι προκαλεί τους μύκητες των νυχιών και ποιοι είναι μερικοί από τους σημαντικούς παράγοντες κίνδυνου;

Σε υγιή άτομα οι μυκητιασικές λοιμώξεις των νυχιών προκαλούνται από μύκητες που θα κολλήσετε σε υγρές περιοχές όπως ντους, γυμναστήρια και πισίνες. Πολλές φορές τα ινστιτούτα για νύχια δε απολυμαίνουν καλά τα σύνεργα τους και για είναι και αυτά υπεύθυνα για πολλές μολύνσεις.

Το να ζείτε με άτομα που έχουν κάποια μόλυνση στα νύχια αυξάνει τις πιθανότητες να κολλήσετε και εσείς. Οι αθλητές επίσης είναι περισσότερο επιρρεπής στους μύκητες των νυχιών λόγω των σφιχτών παπουτσιών που φορούν, του ιδρώτα και των επαναλαμβανόμενων χτυπημάτων.

Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που πάσχουν από νοσηρές καταστάσεις βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μύκητες στα νύχια των ποδιών. Οτιδήποτε βλάπτει το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπής σε μολύνσεις από μύκητες. Τέτοιες ασθένειες που εξασθενούν το ανοσοποιητικό σας είναι το AIDS, ο διαβήτης, ο καρκίνος, η ψωρίαση αλλά και η λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων όπως είναι και τα στεροειδή.

Είναι μεταδοτικοί οι μύκητες των νυχιών;

Οι μύκητες μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο αν κάνουν κοινή χρήση σε παπούτσια, κάλτσες, πετσέτες κ.τ.λ. Με λίγα λόγια αν ακολουθείτε τους κανόνες υγιεινής δεν θα είναι πολύ εύκολο να κολλήσετε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *